Sváteční GASTRONOMIE Znojemska
Přinášíme vám jedinečný přehled doložených
lidových tradic spojených s adventní a vánoční gastronomií na Znojemsku, a to včetně původních receptů! Nechte se inspirovat a třeba si letos zkuste sami uvařit a upéct něco nového, tedy vlastně starého...
V našem s
vátečním gastronomickém speciálu se dočtete:
o postním jídle
v období Adventu,
o původní podobě
štědrovečerní večeře
o lidových zvycích v období
před příchodem nového roku
o zelí a
vepřovém, které bylo rozhodně častější než kapr...
Vyzkoušejte spolu s námi některé ze
starých adventních a vánočních receptů, které patřily v minulosti na tradiční sváteční stůl lidových a měšťanských vrstev na Znojemsku.
Články připravil a recepty vybral
Mgr. Jiří Mačuda, PhD., etnograf Jihomoravského muzea ve Znojmě, který podrobněji představí tradiční stravu a obyčeje vánočního cyklu "od Adventu do Tří králů" v našem regionu podrobněji na své
přednášce 4. 12. 2018 od 17 hod. ve Znojemské Besedě - více informací o přednášce
zde.